Rasanya di tahun 2013 ini menjadi tahun
keberuntungan bagi kami, mahasiswa Indonesia yang kuliah di Angers -
France. bagaimana tidak ada dua event besar berskala Internasional yang
diadakan oleh Kampus Université d'Angers, yang melibatkan hampir semua mahasiswa Indonesia. ya setelah sukses dengan INDONESIAN
DAY 2013 pada Januari 2013, di minggu kedua bulan October 2013
diadakan INTERNATIONAL WEEK 2013 yang berlangsung dari tanggal 7-11 October
2013 yang di hadiri semua mahasiswa Master Internasional dari Faculty of
Tourism and Hospitality Management – IMIS-ESTHUA, Faculty of Law, Economics and
Business Studies (M2 MIM, M2 MFCI, M2 MIRH), Bali (Universitas Udayana) and
Djakarta (Sahid Institute of Tourism).dan tamu khusus dari India, yaitu
Ludhiana (PCTE Goup of Institutes)
Total peserta seminar ini adalah 150 mahasiswa,
dengan perincian:
- 8 orang
mahasiswa India yang berasal dari program MBA or PGDM di PCTE dengan
Professor pendamping
- 10 orang
mahasiswa Indonesian yang sedang belajar di Univ d'Angers (ESTHUA, ISTIA)
- 70 orang mahasiswa Master dari Fakutas hukum,
economi dan bisnis (M2 MIM, M2 MFCI, M2 MIRH)
- 50 orang Mahasiswa Magistère dari
Fakultas Pariwisata dan Hotel management (Magistère of Tourism, 5th year
ESTHUA)
|
Pembukaan Semaine Internationale 2013, oleh pimpinan Université d'Angers |
|
Sambutan dari Vice President for International Relation Mr. John WEBB |
Dan beberapa Professors and Professionals yang
terlibat dalam International Week ini, diantaranya:
Dari Fakultas Hukum, Ekonomi dan Bisnis:
- Catherine Deffains-Crapksy, Head of programmes in
International Management
- Carol Graffin, HR professional
- Pauline Leré, HR professional
- Dominique Peyrat-Guillard, Vice Dean International
Relations
- Gregory
Stoller, Invited Professor (USA)
Dari Fakultas
Pariwisata dan Hotel Management:
- Gerold Beyer, Head of International Relations
- Jean Danion,
former Professor at the Faculty of Tourism and Hospitality Management,
professional guide.
- Gwenaëlle Grefe, Associate Professor of HRM, Faculty
of Tourism and Hospitality Management
Selama 6 hari, mereka membahas dan membuat berbagai
project yang berkaitan dengan Cross Cultural dan Cultural Communication,
|
Semaine Internationale 2013 ini, merupakan yang ke-3 yang dilakukan oleh Université d'Angers |
Berikut adalah aktifitas dan
beberapa dokumentasi selama kegiatan ini :
Monday, October 7th
- 9:00 –
10:00 a.m.: Opening speech (Deans and Vice-President in charge of International
Relations), presentation of all the persons involved in the week, of the
programme of the International Week, of the work objective and of the
dispatching in work groups.
- 10:00 –
12:00: Dispatching in 18 groups (8 to 9 students per group) to present each
other and begin to work on an intercultural management topic (help of a group
leader to find a topic for each group). 9 groups taken in charge by each
Faculty
Group leaders for the Faculty of Law, Economics and Business Studies:
o Carol Graffin
(3 groups)
o Pauline Leré (3 groups)
o Gregory Stoller (3 groups)
- Group
leaders for the Faculty of Tourism and Hospitality Management:
o Gerold Beyer (3 groups)
o Jean Danion (3 groups)
o Gwenaëlle Grefe (3 groups)
- Lunch at
the University Restaurant.
- Monday
afternoon: Orienteering race to discover Angers town center.
|
Pemandangan kota Angers, dari seberang sungai Loire, yang memotong kota Angers |
|
Keindahan kota Angers, dari rooftop Le Quai-Forum des art vivants |
|
Activitas "Orienteering race" yang diikuti semua peserta untuk mengenal kota Angers lebih dekat |
|
Activitas "Orienteering race" yang diikuti semua mahasiswa untuk mengenal kota Angers lebih dekat |
Tuesday, October 8th
- 9:00-10:00
a.m.: Conference on intercultural management (Gerold Beyer)
- 10:00 –
12:00: Work in groups with the different leaders (the same as Monday)
- Lunch in
the city center
- Tuesday
afternoon: visit of the Chateau d’Angers and of the Jean-Lurçat Museum (guide: tour ke Jean-Lurçat Museum)
|
Bersama dengan teman-teman dari India dan Pembicara Prof Gregory Stoller (Univ Boston) |
|
Menunggu hidangan Crepes di Restaurant Créperié Caremeliere |
|
Mengunjungi Jean-Lurçat Museum |
|
Sebagian mahasiswa Indonesia yang mengikuti tour ke Jean-Lurçat Museum |
|
Sebagian mahasiswa Indonesia yang mengikuti tour ke Jean-Lurçat Museum |
|
Tour ke Jean-Lurçat Museum dengan Guide Prof Jean Danion
|
Wednesday,
October 9th
- 9:00-10:00
a.m.: Conference on intercultural management Gregory Stoller
- 10:00 –
12:00: Work by groups, without leaders (preparation of presentations for
Friday). Supervision: Catherine Crapsky and Dominique Peyrat-Guillard
- Lunch at
the University Restaurant
- Wednesday
afternoon: Guided visit of Angers (guide: Jean Danion)
|
Suasana diskusi dikelas utuk menyusun proposal presentasi |
|
Suasana diskusi dikelas utuk menyusun proposal presentasi |
|
Suasana diskusi dikelas utuk menyusun proposal presentasi |
|
Salah satu ruangan hotel bawah tanah di Rochemenier |
|
Mendengarkan penjelasan guide di Desa Rochemenier |
|
Salah satu koleksi photo di Desa Rochemenier |
Thrusday,
October 10th
- 9:00 – 10:00
a.m.: Conference on intercultural management Gregory StollerThursday, October 10th
- 10:00 –
12:00: Work by groups, without leaders (preparation of presentations for
Friday). Supervision: Catherine Crapsky and Dominique Peyrat-Guillard
- From
12:00: (picnic) departure to visit the cave dwelling village of Rochemenier
(the most complete troglodytic site of the Loire valley).
|
Peta desa wisata Rochemenier |
|
Menikmati makan siang di Hotel bawah tanah, di desa Rochemenier |
|
Berpose ria, di depan desa Rochemenier |
Friday,
October 11th
- 9:00 –
12:30: Presentations (3 groups per hour, 15 minutes per presentation, 5 minutes
for questions)
|
Suasana Amphi Teatre Lagoon, sebelum proses presentasi |
|
Menjelaskan Indonesian Tourist Behaviour |
|
Memberikan penjelasan kepada team juri |
- Lecture
Hall 1: 9 groups (Assessment: Catherine Deffains-Crapsky, Gregory Stoller, Jean
Danion)
- Lecture
Hall 2: 9 groups (Assessment: Gerold Beyer, Gwenaëlle Grefe, Dominique
Peyrat-Guillard).
- 12:30-14:00:
Buffet for the end of the International Week (All participants contribute by preparing
specialties from each country).
|
Berpose didepan makanan khas Indonesia "Nasi Tumpeng" |
|
"Nasi Tumpeng" yang menjadi Idola.... |
|
Laris Manis.......Proud to be Indonesian |
Tidak ada komentar:
Posting Komentar